Ev alana 30 bin TL hibe desteği şartları

Devlet dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmak için kolları sıvada. Bu kapsamda  TOKİ  ile anlaşma yapıldı. TOKİ, her yıl en az 100 bin konut yapacak ve 240 aya varan vadelerle 0,49 faiz oranı ile vatandaşa sunacak. 15 Aralık itibarıyla başvuruları alınan TOKİ konutları için başvurular 15 Ocak'ta sona erecek. Çığ gibi artan başvurular 1 milyonu geçti. Ancak kampanyalar bununla da sınırlı kalmıyor. 

Devlet TOKİ dışında ev almak isteyenler için de çalışmalar başlattı. Ev alacak olanlara 30 bin TL geri ödemesiz destek veriliyor. Geçtiğimiz yıl 25 bin TL olan destek bu yıl 5.333 TL artışla 30 bin 333 TL oldu. Desteği almak isteyenler şartları ve başvuru detaylarını araştırıyor. İşte konut desteği ile ilgili tüm merak edilenler...

konut hesabı uygulamasında devlet katkısı yeni yılda arttı. 5 yıl birikim yapan ilk evini aldığında 30 bin lira destek verilecek. 5 yıl veya daha uzun sürede 121 bin 334 lira biriktirene, ev aldığında 30 bin 333 lira katkı sağlanıyor.

Bankada 3-5 yıl düzenli birikim yapanlara ilk evini aldıklarında devlet katkısı verilmesini içeren konut hesabında tutarlar, yeni yılda yüzde 22.58'lik yeniden değerleme oranında artacak.

Buna göre; hesaba aylık ödemede alt sınır 475,82, üst sınır 4 bin 758 liraya çıkacak. Hesaba açılışta bir defada yatırılabilecek azami tutar da 57 bin 96 liraya yükselecek. Devlet katkısı tavanı ise 24 bin 746 liradan 30 bin 333 liraya çıkacak. 5 yıl veya daha uzun sürede 121 bin 334 lira biriktirene, ev aldığında 30 bin 333 lira katkı ödenecek.

KONUT HESABI NEDİR?

Konut hesabı, vatandaşların uzun vadeli birikim yapmalarını amaçlayan ve gerekli şartların sağlanmasıyla beraber devlet katkısının da birikime eklendiği tasarruf teşvik çalışması. Konut hesabı, yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek için düzenlendi.

KONUT HESABI NASIL AÇILIR?

Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanınız ile beraber Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırma şartı isteniyor. Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması şartı aranıyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabiliyor.

KONUT HESABI NASIL AÇILIR?

Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanınız ile beraber Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açma şartı bulunuyor. Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması şartı aranıyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabiliyor.

DEVLET KATKISI NEDİR?

Ödemelerini 3 yıl boyunca düzenli olarak para yatırma ve çekme limitine uygun şekilde tamamlayan vatandaşlar, konut edinimi tarihi sonrasında altı ay içerisinde banka şubesine gidip konut tapusu ile başvuru yapailiyor. Banka ilk on iş günü içinde isteği Bakanlığa iletiyor ve Bakanlığın uygun bulması durumunda Devlet Katkısı tutarı hesaba aktarılıyor.

DEVLET KATKISI NASIL HESAPLANIR?

Devlet katkısının hesaplanmasında, konut edinim tarihindeki birikim esas alınır. Devlet Katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanır. Ziraat Bankası'ndan alınan verilere göre, devlet katkısı düzenli ödeme süresi:

- 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak, ödenecek tutar 16 bin 313 Türk Lirasını geçemez.
- 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18'idir. Ancak, ödenecek tutar 17 bin 568 Türk Lirasını geçemez.
- 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25'idir. Ancak, ödenecek tutar 24 bin 746 Türk Lirasını geçemez.

KONUT HESABI AÇILIŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Ziraat Bankası'ndan alınan verilere göre,
- Aylık ödemelere ilişkin alt sınır 388 TL üst sınır 3 bin 881 TL'dir.
- Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.164 TL üst sınır 11 bin 644 TL'dir.
- Bu tutarlar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılır.

Kaynak: https://emlakkulisi.com/

 Diğer Duyurular

Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.